Waar komen de boeren zelf mee?

Vandaag is er weer een #boerenprotest. Ik heb echter niet het idee dat er erg veel schot in de zaak zit. Aan beide kanten niet, overigens. De regering komt met wat halfslachtige noodmaatregeltjes en broedt op een lange termijnaanpak (wat vaak een manier is om te zeggen: ‘wij weten het ook niet’). Maar van de kant van de boeren hoor ik ook maar bar weinig nieuws.

En dat terwijl we toch zo’n innovatieve en efficiënte boeren hebben in ons land. Ik ben zo benieuwd waar zij nou zelf mee komen. Ik hoorde een tijdje geleden iemand die beweerde dat je varkens zindelijk kunt maken. Zo kun je ze leren op aparte plekken de kleine en de grote boodschap te doen. Poep en pies komen zo niet bij elkaar, waardoor geen ammoniakuitstoot ontstaat. Geen idee of het waar is, of het moeilijk is en of je er veel extra investeringen voor moet doen, maar ik vond het in ieder geval een idee vanuit de boerenstand zelf.

Zo moeten er toch meer ideeën zijn die het probleem kunnen helpen oplossen. Ik vermoed echter dat we hier met twee communicatieproblemen te maken hebben.

  1. De boeren zijn zich onvoldoende bewust van het probleem, of liever; ze zien het niet als hun probleem. Er is kennelijk niemand, ook niet binnen agrarische kringen die opstaat en zegt: “jongens, we moeten eerlijk zijn, er is wel een probleem”. En van de regering nemen de boeren niets meer aan. Dan moeten we wellicht als publieke opinie maar eens de boodschap gaan verkondigen van; ‘Luister, we hebben echt heel veel respect voor jullie, maar we moeten samen ook erkennen dat er een probleem is en dat we dat samen moeten oplossen’. Hoe dan ook, als het besef bij de boeren niet doordringt, zal er ook geen oplossing van hen uit komen. Het gevolg dan is, dat ze oplossingen opgelegd krijgen, en of ze daar blij mee zullen zijn.
  2. Er zijn geen goede communicatiekanalen waarmee boeren onderling en/of richting publiek en overheden kunnen communiceren. Het kan naar mijn mening echt niet zo zijn dat er geen oplossingen leven binnen de groep. Wellicht dat een site geopend moet worden (www.waarkomendeboerenzelfmee.nl of zo) waar ze (al dan niet anoniem) ideeën kunnen opperen. Ik zou het nog wel eens willen zien waar onze oudste bedrijfstak mee komt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *